Alyans Tasarımcısı Nasıl Çalışır?
Mücevher Mıhlama Teknikleri ve Çeşitleri

31.07.2024

Mücevher Mıhlama Teknikleri ve Çeşitleri

Mücevher mıhlama teknikleri, değerli taşların mücevher montürüne sabitleme sanatı şeklinde tanımlanabilir. Taşın estetik görünümünü doğrudan etkileyen bu çok özel sanat, incelikli ve ustalıklı bir çalışmayı gerektirir. Bu nedenle mıhlama tekniklerinin doğru bir şekilde kullanılması son derece önemlidir. Özellikle mücevher modellerinin kişiselleştirilmesi sırasında ön plana çıkabilen bu adım, tasarım sürecinin diğer aşamalarıyla yakından ilgilidir. Alyans modellerinin tasarımında da ön plana çıkabilen bu tür adım öncesinde profil, alyans ölçüsü, değerli metal tercihi yapılır. Ardından mücevher mıhlama tekniklerinden uygun olanları kullanılır ve kanal/kenar belirlenimi yapılarak istenmesi halinde iç yazı ile alyans, estetik bir görünüme ulaştırılır. Peki ama mücevher mıhlama teknikleri ve çeşitleri nelerdir?

Mücevher Mıhlama Teknik ve Çeşitleri Nelerdir?

Değerli taşların mücevher montürüne sabitlenmesi adına önemli olan mücevher mıhlama teknikleri, çok özel ve yenilikçi tasarımların hayat bulmasını sağlar. Bu nedenle mıhlama tekniklerinden hangilerinin kullanılacağı oldukça önemlidir. Geçmişten bugüne pek çok farklı teknik kullanılmış olup her teknik, kendisine has özellikleriyle ön plana çıkar. Tırnaklı mıhlamadan döşeme mıhlamaya kadar pek çok teknik; taşın güvenli bir şekilde montüre yerleştirilmesini sağlar. İşte mücevher mıhlama teknikleri ve çeşitleri!

Tırnaklı Mıhlama

Taşın kenarlarına çivi yerleştirilmesi ve sabitlenmesi ile gerçekleştirilen bir tekniktir. Daha çok küçük taşlar için ideal olup uygulaması son derece basittir. Bu nedenle sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Amerikan mıhlama, taşın etrafına ince metallerin yerleştirilmesi ve taşın bu metallerin arasına sıkıştırılması ile uygulanır. Baget ve markiz kesim olmak üzere çeşitli kesim yöntemlerinde sıklıkla kullanılır.

Kanal Mıhlama

Mücevher mıhlama teknikleri ve çeşitleri arasında kendisine yer bulan kanal mıhlama, baget ve prenses kesim taşlarda sıklıkla tercih edilir. Mücevher montüründe paralel olarak yerleştirilen raylar arasına değerli taşlar uygulanır. Altlarından geçen metal çubuklarla sabitleme işlemi yapılır. Modern ve zarif tasarımların hayat bulmasını sağlayan bir tekniktir.

Sıvama Mıhlama

Taşın etrafının özen bir macun yardımıyla doldurulması ve sabitlenmesi ile gerçekleştirilen sıvama mıhlama tekniği, genellikle asimetrik taşlar için tercih edilir. Taşın doğal şeklinin korunmasını sağlaması, çok daha zarif ve estetik taş görünümünün elde edilmesini sağlar. Alaturka mıhlama ise taşın genişliği ölçüsünde bir yuva açılması ve içerisine “foya” olarak da bilinen kurşun alaşımlı tabakanın yerleştirilmesi adımlarına sahip olan alaturka mıhlama, uzun yıllardır kullanılan bir tekniktir. 

Enine Sıvama Mıhlama

Bu teknikte değerli taşlar yatay bir şekilde yerleştirilmekte olup üzeri metal sıva kullanılarak sabitlenir.

Enine Tırnaklı Mıhlama

Her taşın küçük metallerle sabitlendiği ve yatay olarak yerleştirildiği bir tekniktir. 

Enine Kanal Mıhlama

Kanal içerisine yatay şekilde değerli taşların yerleştirilmesiyle oluşturulur. Taşların güvenli bir şekilde sabitlenmesini olanaklı hale getirir. 

Kanal (Açık) Mıhlama

Değerli taşların iki paralel şerit arasına, açıkla kalacak bir şekilde yerleştirilmesini sağlayan bir tekniktir. Taşın çok daha fazla ışık almasını olanaklı hale getirdiğinden tasarımlara şıklık ve zarafet katar.

Yan Sıvama Mıhlama

Bu teknikte taşlar çapraz ya da dikey olacak şekilde yerleştirilir. Ardından tırnaklarla sabitleme işlemi yapılır. 

Yan Tırnaklı Mıhlama

Taşların çapraz ya da dikey bir şekilde yerleştirilmesini sağlayan teknikte tırnakların taşların yan yüzeylerinden taşları tutması olanaklı hale getirilir.

Serbest Sıvama Mıhlama

Herhangi bir düzen olmadan taşların serbest bir şekilde metal yüzeye yerleştirilmesini ifade eder.

Düz Span Mıhlama

Bir çizgide ve aralarında boşluk bulunmadan yerleştirilen taşlar birbirlerine oldukça yakındır. 

Çapraz Span Mıhlama

Taşlar çapraz şekilde yerleştirilmekte olup birbirine oldukça yakın bir şekilde konumlanır. 

Badem (Dikey) Mıhlama

Taşların badem şekline benzer olacak formda ve birbirine yakın yerleştirme esastır. 

Badem (Yatay) Mıhlama

Taşların badem şekline benzer bir şekilde ve yatak formda yerleştirilmesi sağlanır. 

Badem (Diyagonal) Mıhlama

Badem şeklini andıracak şekilde taşların yerleştirilmesini sağlayan teknikte diyagonal form esastır.

Kişiselleştirilmiş alyans modellerinin ortaya çıkmasını sağlayan Alyans Atölyem, çok özel mücevher mıhlama tekniklerini kullanarak istediğiniz tasarımı sizlere sunuyor. Alyans Atölyem ayrıcalıklarıyla tasarlanan modellere ulaşabilmek için eşsiz koleksiyonları inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra “alyansını tasarla” hizmetinden faydalanarak alyans modelinin detaylarını kendiniz belirleyebilirsiniz. Çok özel ve avantajlı fiyatlarla pırlantalı alyans, beyaz altın alyans gibi farklı seçeneklerde tasarımlara ulaşmanızı sağlayan Alyans Atölyem, mutlu birlikteliklerinize anlamlı dokunuşlarda bulunuyor.

Bir önceki yazımıza https://www.alyansatolyem.com/blog/nisan-ve-dugun-icin-gumus-alyans-onerileri linkinden ulaşabilirsiniz.